tirsdag 5. desember 2017

Heb 12

"Troens opphavsmann og fullender" er dagens overskrift, en oppmuntring til å se og lære av Jesus.

Kapitlet fortsetter med å undervise om at Gud oppdrar oss, og vi blir utfordret. 

4 I kampen mot synden har dere ennå ikke gjort slik motstand at det gjaldt livet.

Gud blir sammenlignet med en far som oppdrar sine barn. I omsorg for meg, vil han lære meg livet. 

 10 For fedrene tuktet oss bare en kort tid, slik de fant det for godt. Men han gjør det til vårt beste, for at vi skal få del i hans hellighet. 11 All tukt synes vel i øyeblikket å være mer til sorg enn til glede. Men siden gir den fred og rettferd som frukt hos dem som er blitt oppøvd ved den.
   
 12 Derfor, rett ut de slappe hender
        og styrk de vaklende knær!
   
 13 La føttene gå rett fram på veien, så det halte ikke går av ledd, men heller blir friskt igjen.
   
 14 Legg vinn på å leve i fred med alle og strev etter helliggjørelse, for uten helliggjørelse skal ingen se Herren. 


Kapitlet fortsetter så med en spennende sammenligning mellom Sinai og Sion;

18 Dere er ikke kommet til et fjell som en kan ta og føle på, med flammende ild, med skyer, mørke og storm, 19 med gjallende horn og med en røst som talte slik at de som hørte den, bad om å få slippe å høre mer. 20 For de kunne ikke tåle den befaling som ble gitt: «Om så et dyr kommer nær fjellet, skal det steines.» 21 Ja, så gruvekkende var synet at Moses sa: «Jeg skjelver av skrekk.» 22 Nei, dere er kommet til fjellet Sion, til den levende Guds by, det himmelske Jerusalem, til ti tusener av engler, til en høytidssamling, 23 til menigheten av de førstefødte som er oppskrevet i himmelen. Dere er kommet til en dommer som er alles Gud, til åndene av de rettferdige som har nådd fullendelsen, 24 til Jesus, mellommannen for en ny pakt, og til det rensende blod som taler sterkere enn Abels blod.

Kapitlet avslutter med å fortelle at Gud er en fortærende ild. Det kan virke skremmende, så aboslutt. Men det forteller også om Guds styrke og besluttsomhet. 

Herre, i dag takker jeg for dette Sion fjellet! Jeg ber også for min egen styrke og besluttsomhet... Mine valg som ikke alltid er gode. Jeg kjenner igjen dette med å "ikke kjempe som om det gjaldt livet"  eller dette med "slappe hender og vaklende knær"  Takk for at frelsen er av nåde, og at vi kan elske deg fordi du elsket oss først. Takk for at du er en far som både gir, og som trofast blir. Du har noe å lære meg, noe å vise meg, noe å gi meg. Du er en far som elsker, og som utfordrer og som gir mening i livet. Du er en far med en god plan :-) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar