søndag 10. september 2017

Luk 20

Dagens kapittel har en morsom åpning. Teologiske debatter og uenigheter har det visst alltid vært... og når fariseerne kommer til Jesus i dag, så er målet å sette ham fast på en måte. Måten Jesus svarer på er både smart og morsomt. Han kommer med et motspørsmål han vet de ikke våger å svare på. Fariseerne var sterke, men også de var avhengige av hva "alle andre" måtte mene...

Jesus fortsatte å fortelle en lignelse om dårlige forpaktere (v.9-19) En lignelse som ikke ble godt mottatt av de skriftlærde.
Jesus ristet litt i dem i blant, noen ganger alvorlig. Måte han møter Nikodemus (Joh 3) på, eller fariseeren som inviterte Jesus til måltid (Luk 7;36) gjør at jeg forstår Jesus gjør det med hjertet. Selv når han ble sint i templet (Luk.19;46) så var det av kjærlighet. Det ser vi ikke minst i Luk 13;34
Jerusalem, Jerusalem, du som slår profetene i hjel og steiner dem som blir sendt til deg! Hvor ofte ville jeg ikke samle dine barn, som en høne samler kyllingene under sine vinger. Men dere ville ikke.


Men i stede for å våkne opp og kjenne etter hva de egentlig stod for, så velger de å gå til angrep (mange mener jo det er beste form for forsvar...)  De kom med flere lure spørsmål i håp om å sette ham fast, men de greide det ikke.
Det er stort å se hvordan Jesus svarer dem uten å gå til motangrep. Han kommer med lure svar, eller med motspørsmål de ikke kan eller våger å svare på. 

Jeg kom til å tenke på den gangen de kom med en kvinne som var grepet i hor. Loven sa hun skulle steines. De visste at Jesus ikke ville dette, så nå skulle de sette ham fast. Og hva gjør Jesus? "Den av dere som er uten synd kan kaste den første sten" Dermed sparte han kvinnen uten å bryte loven. 
Ingen opphetet teologidebatt denne gangen heller :-D

De skriftlærde våger seg likevel videre på nye "sette fast spørsmål" Denne gangen om de dødes oppstandelse (som det var stor uenighet om fra før) Denne gangen kommer Jesus med et ordentlig svar, ut fra skriftene (v.34-38) Da står det at de ikke lenger våget å spørre mer. Jeg ser virkelig for meg at Jesus talte med myndighet når han brukte skriftene. JESUS - DU ER SÅ BRA!

Jesus avslutter kapitlet med å komme med en advarsel, nettopp mot de skriftlærde. Men det er noe som alle kan lære av. Det handler om ærlighet, og våge å være den man er - og stå for det. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar