fredag 1. september 2017

Daniel 2

Dagens kapittel er spennende. Kongen har hatt en drøm som gjør ham urolig, og midt i sin uro kommer han med et helt umenneskelig krav. Han krever at vismennene skal fortelle ham hva han har drømt, og tyde det - og klarer de ikke de, må de dø.... 

Daniel er en av vismennene. Mens alle de andre (naturlig nok!!) skjelver av skrekk, går Daniel i bønn til Gud og får svaret. Han er frimodig, ja MODIG vil jeg si, i sin tillit til Gud. Han skiller seg virkelig ut. Men han tar ikke æren selv, han vet hvem som gir ham både svar og mot, og gir Gud æren for det.
 Lovet være Guds navn
        fra evighet og til evighet!
        For visdommen og styrken er hans.
   
 21 Han lar år og tider skifte,
        avsetter konger og innsetter konger.
        Han gir de vise visdom
        og de forstandige forstand.
   
 22 Han åpenbarer det dype og dulgte;
        han vet hva som er i mørket,
        og hos ham har lyset sin bolig.
   
 23 Deg, mine fedres Gud,
        lover og priser jeg,
        for du har gitt meg visdom og styrke.
        Nå har du fortalt meg det vi bad om;
        det kongen vil vite, har du kunngjort oss.
 


30 Og når denne hemmelighet er blitt åpenbart for meg, er det ikke fordi jeg har større visdom enn alle andre som lever, men for at kongen skal få vite hva drømmen betyr, så du får kjenne ditt hjertes tanker.

På slutten av kapitlet ser vi at kongen setter Daniel høyt, som hoffmann. Og etter Daniels ønske blir også hans venner en del av dette.
Daniel har likevel vist kongen hvem som har æren for dette;

 47 Kongen tok til orde og sa til Daniel: «Sannelig, den guden dere dyrker, er gud over alle guder og herre over alle konger. Han åpenbarer hemmeligheter, siden du har greid å åpenbare denne hemmeligheten.» 


Det blir en lang kommentar i dag... men det er jo også kapitlet :-D Jeg må også si at drømmen var spennende. 
 44 Men på den tid da disse kongene rår, skal himmelens Gud opprette et rike som aldri i evighet går til grunne. Det riket skal ikke gå over til noe annet folk. Det skal knuse og gjøre ende på alle de andre rikene, men selv skal det bestå i evighet. 45 Du så jo at en stein ble revet løs fra fjellet, men ikke av menneskehender, og den knuste jernet, kobberet, leiren, sølvet og gullet. Den store Gud har nå kunngjort kongen det som heretter skal skje. Drømmen er sann, og tydningen er pålitelig.»

Her må det jo være snakk om Guds evige rike, gjennom Jesus. Også åpenbarte Gud dette for kongen, så mange år før det hendte! (600 år, i følge bibelkommentaren) Jeg vet det hendte tidligere også - som om Gud virkelig gledet seg til det skulle hende, og bare måtte dele det i blant :-D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar