tirsdag 22. august 2017

Luk 19

Dagens kapittel starter med Sakkeus. En historie vi hører helt fra vi er små :-) Om mannen som var så liten, og som klatret opp i et tre for å se Jesus. 
Det står ikke så mye om ham egentlig, men siden jeg har hørt så ofte om ham, så har jeg fantasert litt også, på hvem han kunne være.
Kanskje han ble mobbet fordi han var liten av vekst...? Kanskje han ville hevde seg for å vise at han kunne være "stor"...? Han ble rik. Ikke bare rik, men svært rik (v.2) Men på bekostning av andre. Så han var nok rik og mektig - men ble ikke bedre likt enn før.... 
Å møte Jesus ble helomvending for Sakkeus. For Jesus så mer enn den lille mannen med kjeltinghjertet. Møtet med Jesus endret hele Sakkeus sin innstilling til livet. 

Hvilken påvirkning har jeg, i møte med andre....?

Så forteller Jesus lignelsen om pundene. Tre ulike menn som fikk pund de skulle forvalte. To av dem fikk fortjeneste og doblet beløpet. Mens den siste bare gjemte dem bort og fikk ingenting ut av den.... 

Hvordan forvalter jeg det jeg har fått...?

Så fortsetter kapitlet med inntoget i Jerusalem. Det er en sterk del, hvor ingenting er tilfeldig. Tenk at det hele var nøye planlagt av Gud, lang tid tilbake. 
 37 Da han nærmet seg skråningen ned fra Oljeberget, begynte hele disippelflokken i sin glede å prise Gud høylytt for alle de mektige gjerninger de hadde sett. De ropte:
   
 38 «Velsignet i Herrens navn
        være kongen, han som kommer!
        Fred i himmelen
        og ære i det høyeste!»
   
 39 Noen fariseere som var med i folkemengden, sa til ham: «Mester, tal dine disipler til rette!» 40 Men han svarte: «Jeg sier dere: Dersom de tier, skal steinene rope.»


Guds kjærlighet til menneskene - det var hele grunnen til det Jesus nå gjorde, og gikk i møte. Han lengter etter oss. Lengter etter de som er fortapt.
41 Da han kom nærmere og så byen, gråt han over den 42 og sa: «Om også du på denne dagen hadde forstått hva som tjener til fred! Men nå er det skjult for dine øyne.

Kom til å tenke på Paulus sin viktige bønn i Efeserbrevet "Måtte han gi ditt hjertes øye lys, så du SER" Jeg trenger det!

Siste del av kapitlet sier Jesus klart og tydelig hva han mener om disse som driver lure handel i templet. Han formelig tråkker dem på tærne.... 
Men Jesus er sterk - han får fram sitt budskap på tross av motstanden.

 47 Siden var han i templet hver dag og lærte folket. Overprestene og de skriftlærde og folkets ledende menn ville gjerne få ryddet ham av veien. 48 Men de fant ikke noen måte å gjøre det på, for mye folk holdt seg nær ham og hørte på ham.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar