torsdag 3. august 2017

Esek 45

Grenser, lover og regler er stort sett hele innholdet i dagens profetkapittel. Det åpner med landeområder som skulle være en gave til Herren. Her skulle Helligdommen stå. Prester og fyrster skulle bo i dette området. Målene for dette området ble nøye bestemt. 

Fyrstene fikk en ganske streng reprimande, og en klar tale om hvordan det burde være. Jeg antar at det har vært et problem, siden det uttrykkes ganske sterkt...

 9 Så sier Herren Gud: Nå får det være nok, dere fyrster i Israel! Hold opp med vold og herjing, og gjør det som er rett og rettferdig! Hold opp med å drive mitt folk fra gård og grunn, sier Herren Gud. 10 Bruk riktige vektskåler og rett efa og bat! 

Kapitlet avslutter med hvordan påskefesten skal være. 


Tema i dag var som sagt mange lover og regler. Det fikk meg til å tenke tilbake til min barndom, og alle lover og regler som gjaldt den gangen. I dag rister vi på hodet av dem, og sier det var så mange menneskeskapte regler som ikke hadde sin grunn i Ordet. Det meste gikk på hvordan man skulle gå kledd og hva man ikke kunne si eller gjøre, eller hva man ikke skulle spise og drikke osv. 

Men om jeg skulle telle alle lover og regler jeg har funnet gjennom mosebøkene... så ville det likevel være laaaangt flere regler enn alle reglene fra min barndom.

Det er befriende å tenke på summen Jesus gjorde, da han beskrev loven slik;

36 «Mester, hvilket bud er det største i loven?» 37 Han svarte: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. 38 Dette er det største og første bud. 39 Men et annet er like stort: Du skal elske din neste som deg selv. 40 På disse to bud hviler hele loven og profetene.»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar