søndag 21. mai 2017

Luk 12

Jesus har flere budskap i dagens kapittel. Han starter med å advare mot hykleriet.... 

Ta dere i vare for fariseernes surdeig, hykleriet!  2 Ingen ting er gjemt uten at det skal fram, og ingen ting skjult uten at det skal bli kjent.  3 Derfor skal det dere har sagt i mørket, bli hørt i lyset, og det dere har hvisket i ørene på folk i det innerste rom, skal bli ropt ut fra hustakene.

Det man ikke kan si høyt er neppe verdt å si....

Siden snakker Jesus om prioritering. Vær ikke redd for mennesker og det de kan gjøre mot dere eller hverand(v.re. Da er det viktigere å være redd for hva den onde kan gjøre.... (v.4-5)

Men heldigvis har vi noe enda bedre!
 6 Selges ikke fem spurver for et par skilling? Og ikke én av dem er glemt hos Gud.  7 Men til og med hvert hår dere har på hodet, er telt. Så frykt ikke! Dere er mer verd enn mange spurver.

 11 Når de fører dere fram for synagogedomstolene og for øvrigheter og myndigheter, vær ikke da bekymret for hvordan dere skal forsvare dere eller hva dere skal si. 12 For det skal Den Hellige Ånd lære dere i samme stund.
Bare å si takk og amen :-D


Det kom en mann til Jesus og ba "Si til min bror at han skal dele arven med meg" Svaret til Jesus ble nok en skuffelse for mannen...(v.14) Han forteller om bonden som samlet seg store skatter og endelig kunne hvile... men så døde han før han kunne nyte noe av det 
 21 Slik går det med den som samler skatter til seg selv og ikke er rik i Gud.»
   


Igjen handler det om å se hva som er viktigst. Vi trenger skattene her... men de er også det som bare forsvinner. Rikdommen i Gud er evig.

 30 For det er dette alle folk i verden er opptatt av; men dere har en Far som vet at dere trenger dette. 31 Søk i stedet hans rike, så skal dere få dette i tillegg. 32 Vær ikke redd, du lille hjord! For det er deres Fars gode vilje å gi dere riket.
 33 Selg det dere eier, og gi pengene til de fattige. Skaff dere punger som ikke slites ut, og en uforgjengelig skatt i himmelen, hvor tyver ikke kommer til, og møll ikke ødelegger. 34 For hvor din skatt er, der vil også ditt hjerte være.

"Selg at dere eier" - Jesus var utvilsomt radikal.... Det er i alle fall viktig å se på det jeg har som en gave fra Gud. Det er rett og slett ikke mitt. Derfor kan jeg dele fritt... 


Det jeg vil tenke på i dag, er å bli rik i Gud. Samle skatter med evige verdier. Det handler om mer enn å lese, be eller tro. Det handler om å ta vare på hverandre - tror jeg :-)

"Vær forberedt når Herren kommer" - overskriften i andre del av kapitlet.

35 Spenn beltet om livet og hold lampene tent, 36 lik tjenere som venter sin herre hjem fra gjestebud og står klar til å lukke opp for ham så snart han kommer og banker på. 37 Lykkelige er de tjenere som herren finner våkne når han kommer! Sannelig, jeg sier dere: Han skal spenne beltet om livet, la dem gå til bords og selv gå fram og tjene dem. 38 Ja, lykkelige er de som han finner beredt, selv om han først kommer i andre eller tredje nattevakt.

Før så jeg bare "Jesu gjenkomst" i disse versene. Litt skumle var de også pga det. Men i dag ser jeg mer i disse versene. Vær forberedt hver dag. For plutselig opplever du et sterkt øyeblikk, der du virkelig kjenner Guds nærvær. Der Gud vil si deg noe, be deg om noe eller bare velsigne deg.
Det er ikke et krav, det er et tilbud som ligger rett foran deg. Det er til velsignelse å være forberedt. 

I v. 49-53 sier Jesus at at han ikke har kommet for å gi fred på jorden, men strid... Et øyeblikk trodde jeg han motsa seg selv, for han har jo lovet oss fred. Men det er i hjertet til dem som tar imot ham - på jorden vil det fortsatt være en kamp. "Vær forberedt" - føler det gjelder her også ja.

15 og ha som sko på føttene den beredskap som fredens evangelium gir. (Ef.6)

Vi har en oppgave der vi er. I stede for å sørge eller klage over tingenes tilstand, så kan vi dele av det vi har.
Herre, fyll oss med din fred i dag, slik at vi kan dele av den der ufreden råder!

Refleksjoner fra 2020 del 1 og del 2

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar