mandag 20. mars 2017

1.Tim 1 og 2

Virkelig artig å lese åpningen av dagens kapittel. Det er ingen tvil om at Paulus er svært glad i denne mannen.

 2 hilser Timoteus, sin ekte sønn i troen.

Siden kommer Paulus med formaninger til menigheten i Efesos. Og han kan få sagt det også, må jeg si :-D

 5 Men målet for dette påbud er den kjærlighet som springer fram av et rent hjerte, en god samvittighet og en oppriktig tro.  6 Noen har forvillet seg bort fra dette mål og har havnet i tomt snakk.  7 De vil være lovlærere, men forstår verken det de selv sier eller de spørsmål de uttaler seg så selvsikkert om.

Paulus deler også i dette kapitlet, sitt vitnesbyrd, og sin takknemlighet til Gud.

 16 Men når jeg fikk barmhjertighet, var det for at Jesus Kristus først skulle vise hele sin tålmodighet på meg, til et forbilde for dem som senere skulle komme til tro på ham og få evig liv. 17 Han som er konge i evighet, den uforgjengelige, usynlige, eneste Gud, ham være pris og ære i all evighet! Amen.

Kapittel 2 av brevet har overskriften "Forskrifter for gudstjenesten" og jeg skal ta fram et par ting derfra.

Og nå formaner jeg dere framfor alt å bære fram bønner og påkallelse, forbønner og takk for alle mennesker.  2 Be for konger og alle som har en høy stilling, så vi kan føre et stille og fredelig liv, som er preget av gudsfrykt og vinner respekt. 
Må innrømme at jeg glemmer dette... og trenger påminnelsen. Be for konger og regjering! Ja, alle som har høye stillinger. Vi trenger dem - og de trenger oss også :-)

 3 Dette er rett og godt for Gud, vår frelser,  4 han som vil at alle mennesker skal bli frelst og lære sannheten å kjenne. 
Måtte bare ha med denne biten, med Guds gode ønske. I Jer.29;11 leser vi 
 11 For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp.

Til slutt i denne delen, skriver Paulus om kvinnens plass i menigheten. En kilde til teologisk debatt. Jeg skal ikke si så mye om hva jeg tror er rett eller ikke - men kvinnens plass i samfunnet er en helt annen i dag enn den var den gangen. 

Jeg lurte også på hva Paulus mente da han skrev at kvinnen skulle bli frelst gjennom sin barnefødsel. Syntes Lunds kommentar var bra der, som forklarte det med "kvinnens gudgitte oppgave som mor" :-) 

Hva jeg skal lære i dag? Be for konge og regjering!
Også vil jeg takke for den gudgitte oppgaven jeg fikk, og ber for barna mine.

(Gjengitt i 2020)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar