søndag 4. september 2016

1.Kong 21

Et kapittel som i alle fall setter mine følelser i sving... I starten måtte jeg faktisk le av kongen, som regelrett furter og er dypt fornærmet fordi han ikke fikk det akkurat som han ville. For en konge?!
 4 Så gikk Akab hjem, mismodig og harm fordi Nabot fra Jisre’el hadde svart ham slik og sagt: «Jeg gir deg ikke min fedrearv.» Han kastet seg på sengen, vendte ansiktet mot veggen og ville ikke spise.


Men det gikk fra latter til sjokk, da jeg leste hva dronningen fant på for å "hjelpe" kongen... Her snakker vi både grøss og krim...
 8 Så skrev Jesabel et brev i Akabs navn, satte hans segl på og sendte det til de eldste og stormennene som bodde i samme by som Nabot.  9 I brevet skrev hun: «Lys ut en faste, og lag det slik at Nabot får sitte øverst blant folket! 10 Sett to dårlige karer rett imot ham, så de kan vitne mot ham og si: Du har bannet Gud og kongen. Før ham så ut og stein ham i hjel!»


Konsekvensene ble dyre, veldig dyre. Sånn var det i blant i det gamle testamentet, og det er ikke lett å forstå. 
Fordi du har solgt deg til å gjøre det som er ondt i Herrens øyne, 21 vil jeg føre ulykke over deg. Jeg vil feie etter deg og utrydde alle mannfolk i Akabs ætt, i Israel, både store og små.
Kongen selv ble også sjokkert, og vender totalt om.


Jeg blir rørt over at Gud ser i nåde til ham, til tross for hans liv og oppførsel. Gud lengter etter oss på tross av alt det gale vi måtte finne på. For han vet at vi i utgangspunktet ble skapt til å være Hans barn...
 28 Da kom Herrens ord til Elia fra Tisjbe, og det lød så: 29 «Har du sett at Akab har ydmyket seg for meg? Fordi han har ydmyket seg, vil jeg ikke la ulykken komme i hans tid. Fordi han har ydmyket seg, vil jeg ikke la ulykken komme i hans tid. Men i hans sønns tid vil jeg la ulykken komme over hans ætt.»

Gud sparte kongen pga dette - men hvorfor måtte det ramme uskyldige etterkommere? Det er også noe av det gamle testamentets gåter jeg ikke har svar på. Langt mindre forstår.


(Refleksjoner fra 2020 her)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar