lørdag 16. januar 2016

Matt 16

Matt 16 er for meg både et spennende og vanskelig kapittel. Spennende pga dialogen mellom Jesus og Peter. I det ene øyeblikket roser Jesus Peter og sier at han vil bygge sin kirke på "hans klippe"

Jesus tok til orde og sa: «Salig er du, Simon, sønn av Jona. For dette har ikke kjøtt og blod åpenbart deg, men min Far i himmelen. Og det sier jeg deg: Du er Peter; på denne klippe vil jeg bygge min kirke, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den

Men i neste øyeblikk må han sette Peter på plass, fordi han ikke kan forstå hva det dreier seg om...

Men Jesus snudde seg og sa til Peter: «Vik bak meg, Satan! Du vil føre meg til fall. Du har ingen sans for det som Gud vil, bare for det som mennesker vil.»
Den vanskelige biten, syntes jeg, er når Jesus beskriver hva det vil si å følge ham.

24 Deretter sa Jesus til disiplene: «Den som vil følge etter meg, må fornekte seg selv og ta sitt kors opp, og følge meg. 25 For den som vil berge sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min skyld, han skal finne det. 26 Hva gagner det et menneske om det vinner hele verden, men taper sin sjel? Eller hva kan et menneske gi til vederlag for sin sjel? 27 For Menneskesønnen skal komme i sin Fars herlighet sammen med sine engler og skal da gi enhver igjen etter det han har gjort. 28 Sannelig, jeg sier dere: Noen av dem som her står, skal ikke smake døden før de ser Menneskesønnen komme i sitt rike.»

Ganske hard kost egentlig. Eller er det bare noe jeg ikke forstår?
Hva vil det si "å ta sitt kors opp"?
Og det å miste sitt liv for Jesu skyld - det tror jeg kanskje det er umulig for oss å sette oss inn i. Vi har ingen anelse hva forfølgelse er. I alle fall ikke med selve livet. Min første spontane tanke var at det menneskelig sett er naturlig å gjøre hva man kan for å overleve. Det er i det minste her Jesus peker på at det handler om mer enn å overleve live. Det handler om å redde sin sjel...


(refleksjoner fra 2019 her)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar